Det verkliga priset för en tröja

2 Jun

1115221717_tMkPj-L-288x432-1Läste en inspirerande berättelse om Rebecca Burgess (bilden, lånad från Fibershed), en kvinna som startat rörelsen Fibershed  som ville komma undan textilindustrins miljöförstörande massproduktion och leva i närproducerade kläder.

”The mission of Fibershed is to change the way we clothe ourselves by supporting the creation of local textile cultures that enhance ecological balance, and utilize regional agriculture while strengthening local economies and communities.”

När man läser hennes sammanställning av den globala textilindustrins miljöpåverkan blir i alla fall jag helt chockad. Lägg därtill förhållanden i fabriker som gör att människor faktiskt dör för att jag ska kunna köpa en t-shirt för 49 kr. Det är verkligen helt orimligt.

Funderar på vad man kan göra. Ett sätt är givetvis att drastiskt minska sin egen klädkonsumtion, och bli bättre på att tänka igenom sin garderob, köpa kläder som håller långsiktigt. Försöka sy och sticka en del själv. Köpa vintage så ofta som möjligt. Tänker också att jag kunde bli bättre på att köpa närproducerade kläder, och då kanske jag kan se hela Sverige som närproducerat. Men vad finns egentligen som är helt svenskproducerat, inte bara svenskdesignat? Tar tid att hitta dom, tycker jag, men hittade några.

Mariedal Design gör fina stickade plagg. Ett bra alternativ.
Och filtar! kolla in den här ordspråkspläden! Och så coolt att man kan välja vilka färger man vill utifrån en hel färgkarta. Alla deras modeller.

Jordnära, tyget stickas av ekologisk råvara i Borås, kläderna sys på Gotland. Då kostar en t-shirt runt 700 istället. Mer rimligt.

SkråmträskSkon gör skor i Norrland. Förutom nio modeller av näbbskor gör de faktiskt andra som nog kan vara ett alternativ till DocMartens…

Cai gör svensktillverkade strumpor

Ljungbergs gör textilier för heminredning.

Jag vet inte jag, det känns svårt. Har liksom inte lust att gå runt bara i tovat och näbbkängor, men samtidigt är det ju mycket allvarliga problem. Inställningen till kläder måste ändras, och 49 kr kommer aldrig vara det verkliga priset för en slit-och-släng-tröja.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: